Medovina z medovicového medu

Medovina z medovicového medu, někdy označovaného jako lesní nebo tmavý

Medoviny z tmavého medu nejsou tak běžně vyráběné jako medoviny z květového nebo smíšeného medu. Chuťově si uchovávají typické znaky medovicového medu. Jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Přestože může včelař s jistým úsilím získat i jednodruhový lesní med (smrkový, jedlový, dubový..), lesní jednodruhové medoviny se nevyrávějí.

Původ medu

Lesní med je tmavý a jeho původ je odlišný od medu nektarového, často se také nazývá med medovicový. Pochází totiž z medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz (mšice, červci, mery, puklice a další). Tento rozličný lesní hmyz se se živí mízou proudící v rostlinných pletivech, které nabodávají a mízu z ní nasávají. Míza je bohatá na živiny, zejména cukry, naopak méně je přítomno bílkovin. V období rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin a tak nasátou mízu filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) vypuštějí z těla. Někteří producenti medovice se váží na konkrétní druh stromu. Sladkou medovici, která ulpí na listech rostlin, sbírají kromě včel i mravenci. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka.

Vlastnosti medu

Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Katalog

Novinky

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...