Prodloužená předvánoční otevírací doba: pondělí - sobota 12 - 20h

Dezertní medovina

Dezertní medovina (stejně jako u vína - dezertní víno) je nápoj vyráběný podobně jako medovina, která je ale následně

  • doslazovaná cukrem
  • nebo s přídavkem lihu - dolihovaná.

Cukrem jsou medoviny doslazovány, aby výrobce ušetřil na kvalitní a tedy dražším medu a použil k výrobě minimální množství medu, které vyžaduje současná česká vyhláška. Dolihovány jsou medoviny, aby se nápoj stabilizoval proti případnému rozkvášení a byl stabilní v regálech supermarketů za každých podmínek, anebo abyste se prostě rychle opili. Výše uvedený postup také dokáže zkrátit výrobu medoviny z několika let na několik měsíců a často i méně, což opět výrobci výrazně snižuje náklady na úkor kvality produktu. Takové dezertní medoviny jsou jednoznačně druhořadou kategorií medovin a některými spotřebiteli jsou často označované za tlamolepy či bolehlavy. Takové hodnocení pak vrhá negativní dojem na povědomí o medovině obecně.  

K tradiční výrobě medoviny taktéž nepatří jakékoliv

  • přidávání umělých aromat
  • či dodatečné barvení medoviny (například kuléry).

Spousta výrobců dobarvuje, dochucuje medoviny, neboť to zákazníci u nás často požadují. Dezertní medoviny jsou zejména v Česku oblíbené u konzumentů, kteří než kvalitní medovinu hledají levný alkoholický nápoj s nejrůznějšími (i nejhrůznějšími) aromaty. V Česku máme i výrobce, který drží první místo v knize rekordů v počtu příchutí.

Zda je medovina s přídavkem cukru či lihu, nebo s aromaty či dobarvovaná, se vždy dozvíte z etikety. U rozlévané medoviny někde venku na akci nebo v gastro podniku se budete muset zeptat obsluhy, která vám informaci musí podat. Do medoviny lze od 60. let 20. století přidávat téměř cokoliv. Avšak od 1.12.2018 se mění česká legislativa a nová vyhláška donutí výrobce tohoto druhu "medovin" je od 1.12.2019 označovat samostatným pojmem "dezerní medovina" a to povinně i s uvedením podkategorie - s přídavkem cukru, s přídavekm lihu, s přídavkem vína anebo kombinací výše uvedených. Spotřebiteli tak bude více zřejmé, že je medovina vylepšení a že se nejedná o originální produkt tradičního charakteru.

Pokud chcete pít skutečně poctivé a chutné medoviny pouze z tradičních surovin a přísad, či přírodních aromat, máte opravdu velké spektrum k výběru:

V katalogu Muzea medoviny jsou všechny dezertní medoviny viditelně označené piktogramy.

Následuje výpis nejznámějších medovin na trhu, které by dle nové vyhlášky (248/2018 Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí) v budoucnu měly být označovány jako dezertní. Samozřejmě pokud výrobce do té doby nezmění způsob výroby a složení.

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá (zlatka)
1802

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá (zlatka)

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
1803

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
1804

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
1805

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina klášterní
1806

Česká včela, s.r.o.: Medovina klášterní

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina sváteční
1807

Česká včela, s.r.o.: Medovina sváteční

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá
1812

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
1813

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
1814

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
1815

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina hrušková
1818

Česká včela, s.r.o.: Medovina hrušková

Příchuť: ochucená

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina višňová
1819

Česká včela, s.r.o.: Medovina višňová

Příchuť: višňová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá
1822

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
1823

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
1824

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
1825

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina hořká
1830

Česká včela, s.r.o.: Medovina hořká

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina čertovská
1831

Česká včela, s.r.o.: Medovina čertovská

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina archivní
1832

Česká včela, s.r.o.: Medovina archivní

Příchuť: bylinná chmelová

Křivoklátská medovina

Medovinka s.r.o.: Zlatá medovina
2202

Medovinka s.r.o.: Zlatá medovina

Nevařená medovina

Medovinka s.r.o.: Melomela bezinková
2211

Medovinka s.r.o.: Melomela bezinková

Sušené plody černého bezu dodají medovině unikátní chuť. Celkový dojem však kazí doslazování cukrem.

Medovinka s.r.o.: Melomela černorybírová
2212

Medovinka s.r.o.: Melomela černorybírová

Medovina s ovocnou šťávou.

Medovinka s.r.o.: Melomela rakytníková
2213

Medovinka s.r.o.: Melomela rakytníková

Znamenitá kombinace rakytníku a šípku v medovině. Dojem nám ale kazí doslazování medoviny cukrem.

Medovinka s.r.o.: Melomela borůvková
2214

Medovinka s.r.o.: Melomela borůvková

Medovina s ovocnou šťávou.

Včelpo s.r.o.: Dědečkova medovina
2301

Včelpo s.r.o.: Dědečkova medovina

Příchuť: bylinná ochucená

Cukrem doslazovaná medovina. Produkt Včelařského svazu.

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovina přírodní
2911

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovina přírodní

Varianta medoviny pro supermarkety s cukrem a barvivem.

3503

Dalibor Hromčík: Hromčíkova cherry Medovina Elisa

Příchuť: višňová

Višňová příchuť

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - klasik standard
3701

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - klasik standard

Příchuť: bylinná

Tato doslazovaná a dolihovaná medovina kalí dojem z tradiční výroby.

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - mandle standard
3702

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - mandle standard

Příchuť: bylinná mandlová

Dolihovaná a doslazovaná medovina s příchutí mandle.

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - višeň standard
3703

Ing. Pavel Cerman: Krkonošská medovina - višeň standard

Příchuť: bylinná višňová

Dolihovaná a doslazovaná medovina s višňovou příchutí.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - naturální
4501

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - naturální

Medovina není vařená, obsahuje propolis.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - bylinná
4502

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - bylinná

Příchuť: bylinná

Bylinná medovina.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - lipová
4503

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - lipová

Medovina z lipového medu.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - hořká mandle
4504

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - hořká mandle

Příchuť: mandlová

Medovina mandlová.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - skořicová
4505

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - skořicová

Příchuť: skořicová

Medovina skořicová.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - ořechová
4506

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - ořechová

Příchuť: ořechová

Medovina ořechová.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - cherry
4507

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - cherry

Příchuť: višňová

Medovina višňová.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - karamel
4508

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - karamel

Příchuť: ochucená

Medovina s karamelem.

Milan Bauman: Medovina moravská kořeněná
4601

Milan Bauman: Medovina moravská kořeněná

Příchuť: bylinná kořeněná

Za studena vyráběná kořeněná aromatizovaná medovina.

TRIKAM, v.o.s: Železnohorská medovina hořká
5001

TRIKAM, v.o.s: Železnohorská medovina hořká

Železnohorská medovina

VČELNEX s.r.o.: Zlatá karpatská medovina
5201

VČELNEX s.r.o.: Zlatá karpatská medovina

Příchuť: bylinná

Zastudena vyráběná medovina z akátového medu.

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká
5401

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká

Příchuť: bylinná

Hořká medovina bez aromat.

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká mandlová
5402

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká mandlová

Příchuť: bylinná

Hořká medovina s mandlovou příchutí.

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká skořicová
5403

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká skořicová

Příchuť: bylinná ochucená skořicová

Hořká medovina bez aromat.

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká archivní
5404

Výzkumný ústav včelařský s.r.o.: Dolská medovina hořká archivní

Příchuť: bylinná kořeněná

Hořká medovina stáří 5 let.

Miroslav Konstantinovič: Medovina z Podoubraví bylinná
7601

Miroslav Konstantinovič: Medovina z Podoubraví bylinná

Příchuť: bylinná

Dovolte, abychom Vám představili tradiční slovanský nápoj medovina.

Nepropásněte příležitost ZDARMA ochutnat nové vzorky ve sbírce Muzea medoviny.

 

Rezervace ochutnávky

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...