Šumivá medovina

Medovina označovaná jako "medovinové šampaňské" je vyráběná klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. Základem je prvotřídní medovina. Tento náročný výrobní proces může trvat 3-10 let. Výroba této speciality je soustředěna zatím jen ve Slovinsku.

Pro výrobu šumivé medoviny (slovinsky peneča medica) je potřeba dlouhý čas. Musíme nejdříve vyrobit kvalitní medovinu. To trvá cca 2-3 roky. Nejdříve proběhne klasický proces kvašení, což trvá cca 2 měsíce, následně měsíce dokvášení a cca 2 roky zrání. A to je opravdové minimum pro kvalitní chutově výjimečnou medovinu. A jinou ani pro následnou výrobu "šampaňského" použít nelze. Pro výrobu šumivé medoviny pak následují cca 2 roky dodatečného druhotného kvašení v lahvi za použití speciálních kvasinek, poté technologicky náročný postup odstranění kalů a konečné uzavření typickou hřibovitou zátkou.

Slovinsko je aktuálně jednou z mála zemí, kde se šumivá medovina vyrábí a stále je to záležitost několika lokálních menších malovýrobců. Zájem o ni však strmě stoupá, protože se jedná opravdu o prémiový a kvalitní produkt, což dokládají hodnocení o sommeliérů na celém světě.

Jsme jedinými dodavateli v ČR.

Katalogový list pro firmy

Katalog

Novinky

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...