Blesk testoval medoviny - Ve slovenské medovině nalezeny antibiotika. Koupíte ji běžně na vánočních trzích

Blesk testoval medoviny - Ve slovenské medovině nalezeny antibiotika. Koupíte ji běžně na vánočních trzích

Potravinový Sherlock deníku Blesk nás na podzim 2016 oslovil, abychom pomohli rozklíčovat kvalitu medovin běžně dostupných na trhu.

V rámci testování medovin deníkem Blesk probíhalo senzorické hodnocení medovin, ale i základní laboratorní rozbory. Testovány byly pouze medoviny, které se běžně prodávají v maloobchodní síti (řada výborných tradičních medovin od menších a středních výrobců tak chyběla). Zkoumalo se, zda nás výrobci nešidí na objemu, množství alkoholu, ve složení, zda používají deklarované konzervanty, barviva. Barbora Kabátová (zmíněný Potravinový Sherlock) se toho úkolu ujala velmi zodpovědně a pečlivě - to nás hodně potěšilo.

Už jsem to říkal i psal několikrát, ale hodnotit chuť a vůni medovin, které nebyly vyráběné z tradičních surovin, ale s náhražkami, je úkol, kterého se nerad účastním. Nicméně je potřeba někdy na rovinu říct, co si myslíme, aby se to dozvěděla také veřejnost. Většina lidí moc netuší, jak se medovina vyrábí, co do ni patří a nepatří, a tak to v tomto případě byla velká příležitost změnit povědomí věřejnosti. Bohužel 8 z 11 hodnocených medovin, které byly zakoupené v běžných obchodech či e-shopech, byly doslazované, některé jen trochu, některé zcela výrazně. Většinou se to pozná v chuti, která se značně vzdaluje od chuti medu, většinou se doplňuje aromaty, karamelem.

Laičtí hodnotilé většinou znají jen "nemedoviny" a tak celkem negativně hodnotili ty tradiční, které jim chutnaly zcela nezvykle.

Většina spotřebitelů je bohužel zvyklá, že medovina je a musí být tlamolep. Kladné hodnocení tedy šlo v ruku v ruce s vyšším obsahem cukrů. Některé medoviny obsahovaly takové množství cukrů, že by se hloubavý člověk při pohledu na cenu medoviny ptal, zda je opravdu možné, aby byla vyrobena jen z medu. Testy ale probíhaly velmi obecné a tak kolem některých medovin zůstává velké množství neznámých ohledně jejich skutečné výroby a použitých surovin.

Celkově ale na 1. třech místech medoviny tradiční

Po součtu hodnocení laiků, našeho i Potravinového Sherloka se nejlepšího ocenění dostalo Medovině Kitl (mimochodem držitel 1. místa z prestižní soutěže MazerCup z roku 2015), Medovině Apimed z lesného medu (držitelce také mnoha světových ocenení) a Medovince Original Dr. Bojda, která ale byla už jako téměř vždy rozkvašená.

Antibiotika v medech neznámého původu a co medoviny?

Během testů se prokázalo, že Staroslovenská medovina od společnosti Technomol (dovozce do ČR - Jan Löffelmann - Včela PRO) obsahuje sice malé ale množství antibiotik, které nejsou v EU pro léčení včel dovoleny. V Muzeu medoviny tyto medoviny nenajdete, protože nám nikdy nechutnaly, byly přearomatizované.

Kam tedy za tradiční medovinou? No přeci k nám do Muzea.. :)

Jak se ukázalo v Blesk testu, při běžných nákupech tedy málokdy nakoupíte opravdu tradiční medovinu, ale když přijdete k nám do degustační prodejny Muzea medoviny, budete mít těžkou hlavu (i bez ochutnávávní), co z 80 druhů tradičně vyráběných medovin vybrat. Pěkný návod k výběru dárku, který opravdu funguje, si můžete nastudovat na našich stránkách a pak třeba objednat rovnou přes e-shop.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...