Zatímco v Českých zemí byla produkce medovin v nejlepším rozmachu v 11.-12. století, než ji začalo vytlačovat víno kvašené z hroznů a později i pivo, v Polsku podmínky pro pěstování vinné révy už příhodné nebyly a tak se výroba medoviny ve velkém udržela až do počátku 17. století. Již v polovině 20. století tam navázala některá včelařská družstva na slavnou tradici výroby miódu pitnych. Poláci se ke své tradici výroby medoviny přihlásili velmi důsledně a drží si celosvětově vysokých ocenění. Škála medovin, co se týče sladkosti (až 2/3 medu) a množství alkoholu (i přes 16%), je výrazně širší než u nás. Velmi časté je kombinování medového základu s ovocnými šťávami, ve velké míře i přidávání koření a bylinek. Medoviny jsou většinou vyráběny studenou cestou. 

Afterparty polských medovin pro členy Klubu přátel !

Pokud jste nestihli v minulém týdnu příjit ochutnávat a předsvědčit se o mimořádné kvalitě polských medovin, dopřejte svým chuťovým pohárkům tento zážitek ještě mimořádně zítra v pátek 17.2. od 17 do 21h, v nabídce bude stále několik druhů cca 5-10, s kterými se s vámi chceme podělit.

Trójniak panák 20,-
Dvójniak panák 25,-
Półtorak panák 30,-

Katalog polských medovin naleznete na webu.

Těším se na vaši návstěvu!

Jiří Pouček
Muzeum medoviny

Obrázky k článku