Jak jsem zanevřel na medovinu...

Jak jsem zanevřel na medovinu...

"NE! Tohle už pít dál nebudu." řekl jsem si před lety po opakovaném setkání s doslazovanými a aromatizovanými medovinami.

Tento nápoj mě kdysi dávno nesmírně okouzlil.. A to jsem ještě netušil, že je to nejstarší alkoholický nápoj a jak je ušlechtilý, protože je vyroben ze včelího medu. Jenže později jsem tak často narazil na medoviny, které se nedaly pít, byly přeslazené, bolela po nich hlava, voněly úplně nepřirozeně šílenými aromaty, že jsem si řekl: NE! Tohle už pít dál nebudu. Nestalo se vám to také? Naštěstí po pár letech mě kamarád přivedl na jednu slovenskou medovinu, která uchvátila nejen mě, ale i mé přátele. Postupně jsem začal pátrat i po dalších výrobcích a zjišťovat, proč se některá medovina pít nedá a jiná je delikátní záležitostí pro výjimečné chvíle. Sbírka lahví rostla a v roce 2012 vznikla myšlenka založit Muzeum medoviny a seznámit co nejvíce lidí s rozmanitostí medovin a hlavně ukázat, co je a co není medovina.. Většina lidí ani netuší, jak se medovina vyrábí.

Za poslední roky jsem projezdil tisíce kilometrů a poznal osobně přes 50 výrobců medovin v Čechách i na Slovensku a podíval se i do výroben. Padly na to skoro všechny úspory. Věnoval jsem stovky hodin tomu, abych se dozvěděl o historii a výrobě a uměl poznat ty nejkvalitnější medoviny.

Medovina totiž není jen ten všeobecně známý zlatohnědý sladký mok, ale dají se najít desítky, stovky různých druhů medovin, které běžně člověk nemá šanci ochutnat. Medovina je naše historie, naše bohatství, kterého bychom si měli vážit a dále rozvíjet.

Jezdili jsme také po nejrůznějších akcích a veletrzích se stánkem a mě nabíjelo to, kolika lidem jsme udělali radost, kolik lidí změnilo názor na medovinu a objevilo nový svět. A tak jsem si říkal: Musím to dotáhnout do konce.

Od roku 2014 jsme měli pronajatý salónek v rámci Buddha čajovny v Praze, kde byla expozice o medovině a probíhaly ochutnávky. Ale ukázalo se, že pro naplňování celého záměru to nestačí a potřebujeme vlastní prostory.

A teď nové prostory máme a potřebujeme je zařídit !

Co je cílem Muzea medoviny?

Chceme změnit povědomí o medovině, našem tradičním a nejstarším alkoholickém nápoji, který proslavil české země před tisíci lety. Chceme propagovat kvalitní a poctivé výrobce medovin a vytvořit unikátní muzeum, které nikde na světě dosud není.

Skloubíme jednak informační a expoziční část a pak praktickou ochutnávku a prodej. Chceme nabídnout co nejrozmanitější škálu medovin, ze kterých si vybere každý. Tedy až na abstinenty. (Těm třeba namícháme nějakou medovou limonádu.) Návštěvník objeví stovky medovin z Čech, Slovenska, Polska, Německa a dalších zemí, protože medovina se vyrábí po celém světě - skoro všude, kde se včelaří. Takže samotní ani teď úplně netušíme, co nás v celém světě čeká za barvy, vůně a chutě.

Nebude jiné místo na světě, kde byste mohli současně ochutnat stovky druhů medovin! A navíc příznivci bezobalového životního stylu si budou moct přijít s vlastní nádobou, do které jim stočíme z několika druhů medovin! Bude to rarita.

PODPOŘTE MUZEUM MEDOVINY A SBÍRKU. Pouze do 23.2.2016!

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...