Jaké bylo léto s medovinou?

Jaké bylo léto s medovinou?

Pojďme se poohlédnout za tím, jaké medoviny přes léto chutnaly a co nového projekt Muzeum medoviny přinesl.

Rád bych se s Vámi podělil o zážitky z letního působení Muzea medoviny. Protože díky parnému létu byly v oblibě zejména medovinové drinky s ledem a také sušší medoviny a to je oblast celkem netradiční. Pojďte se tedy dozvědět více!

Přes léto klesá zájem o medovinu? Co je to za mýty?

Ano, jsou tu zažité mýty, že medovina se pije ohřátá, že je sladká a těžká, což běžně většině lidí úplně nepasuje do parného léta. Již v červnu jsem uvažovat, jak "přežít" letní sezónu a vyplynulo z toho, že musíme obohatit nabídku o něco v létě osvěžujícího. Spolu s Lukášem Plevou jsme pátrali po receptech na medovinové míchané nápoje a vrhli se je hned vyzkoušet. Recepty se zdály lákavé, ale ne vždy nám úplně seděli a také jsme chtěli více prokombinovat rozličné druhy medovin. A tak jsme jednoho večera míchali, míchali, až namíchali několik zcela nových drinků. Lukáš vše pečlivě zdokumentoval ve svém článku. U mě nakonec zvítězily receptury pouze s medovinou, byť i více druhy, protože se domnívám, že míchat medovinou s ginem, vodkou nebo čímkoliv dalším prostě skvělou medovinu kazí.

Na všech proběhlých akcích jsme tedy nabízeli Temného/Tajemného rytíře, takže neváhejte a použijte receptury pro doma. Medoviny, zejména Bylinnou hořkou hřebečskou, si můžete objednat na webu.

V letě jsme se účastnili několika akcí se stánkem Muzea medoviny: Rytířských slavností na Pražském hradě, Chvály medu na Horním hradě a Bitvy v Budyni. Spolu s firmou Tomka jsme pak participovali na stánku během veltrhů Agrokomplex v Nitře a na Země živitelce v Českých Budějovicích. Na většině akcích ve velmi horkém počasí bych chtěl vyzvednout kladné hodnocení sušších medovin, ze kterých jsme měli v nabídce Jemnou, Hradní a Rytířskou medovinu od Slanařů z Lužné u Rakovníka. Tady je dobře vidět, že medovina nemusí být nutně sladká a že příjemně vychlazená suchá medovina je velice osvěžující pití i v tropických letních dnech. Vedle toho se stabilně velkému zájmu těšily jednodruhové medoviny, zejména od Milana Plevy a samozřejmě letošní novinka v podobě Staročeské medoviny dle tradiční receptury, kterou vyrábí nyní pana Sláma na Vysočině a dozrává v dubových sudech.

Medovina je příjemný alkoholický nápoji i v létě, když je vychlazená na 10°C. Kdo ještě neochutnal suchou medovinu, měl by si přijít dát skleničku na některou z našich nejbližčích akcí. Následující 4 víkendy budeme vždy na nějaké akci:
  • 12.9. v Zadní Třebáni od 13 do 18h
  • 18.9. na Pražském medobraní na Hůrce
  • 19.-20.9. na Bílé hoře při rekonstrukci bitvy 1620
  • 26.-27.9. na Svatováclavské pouti na Proseku
  • 3.10. na Delikates festivalu v Novoměstké radnici
Pro zbytek roku asi budeme spíše nabízet ohřátou medovinu, než míchat drinky, ale vyzkoušejte si recept za medovinové mojito a uvidíte, že to chutná opravdu skvěle. A ta barvička!

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...