Medovina byla nejstarší alkoholický nápoj lidstva a vyráběla se v době, kdy nebylo známo jiné sladidlo než med. Z toho je zřejmé, že tradiční medovina nemohla být doslazována cukrem nebo dolihována, natož aby se v dávných dobách přidávala umělá aromata, barviva.

Kvalitní a chutná medovina můžeme být vyrobena pouze z přírodních surovin: z vody, medu, směsi koření a bylinek anebo ovoce či ovocné šťávy.

Cokoliv jiného v medovině najdete, tak tam výrobci dávají, aby vydělali na těch zákaznících, co neví, co kupují, je jim to jedno anebo jsou spokojení s tím, když udělají levný nákup.

Kam za medovinou na vánoční trhy

Připravil jsem pro vás přehlednou tabulku, kam v Praze na vánoční trhy za medovinou. Přidal jsem i seznam obchodních center. U medovin s křížkem [X] je přidáván cukr, líh nebo umělá aromata, takže přesně to, co by v tradiční medovině rozhodně být nemělo.

Místo Medoviny Medoviny [X]
Náměstí Míru Těchonická medovina (Česká Včela)
Staroslovanské medoviny (Apimed, SK)
Elisa - hořká, cherry.. (Hromčík)
Křivoklátská (zlatá, ořechová) [X] (Česká Včela)
Zámecká medovina [X] (Včela Pro)
Staroslovenská [X] (Technomol, SK)
Tylovo náměstí Elisa - hořká (Hromčík) Křivoklátská (zlatá, mandlová) [X] (Česká Včela)
Václavské náměstí Ipeľská medovina (SK)  
Můstek Včelovina, Přešporská a ríbezľová medoviny (Včelco, SK)
Elisa - všechny druhy (Hromčík)
 
Celnice Staroslovanské medoviny - akátová, lesní (Apimed, SK)  
Před Palladiem Včelovina, Přešporská a ríbezľová medoviny (Včelco, SK)  
Před Kotvou zjišťujeme..  
Staroměstské náměstí Staroslovanské medoviny - akátová, lesní, barrique (Apimed, SK)
Včelovina, Přešporská a ríbezľová medoviny, Včelovina barrique (Včelco, SK)
Elisa - všechny druhy (Hromčík)
 
Zlatý Anděl Těchonická medovina (Česká Včela)
Luženská medovina (Slanařovi)
Staroslovanské medoviny a Trnavská (Apimed, SK)
Křivoklátská [X] (Česká Včela)
Staroslovenská [X] (Technomol, SK)
OC Nový Smíchov   pouze v rámci hypermarketu - Křivoklátská [X] (Česká Včela)
OC Palladium neprodává se  
OC Letňany v rámci vinotéky: Staroslovanské medoviny a Trnavská (Apimed, SK) v rámci hypermarketu - Křivoklátská [X] (Česká Včela)
Galerie Harfa
a další

 
zjišťujeme..  

Kompletní popis jednotlivých medovin na trzích najdete v článku Budou Pražané pít na vánoce medovinu z medu nebo cukru?

Kam zajít posedět na medovinu?

Vesměs lze říct, že se medovina v běžných podnicích, restauracích, kavárnách moc nevyskytuje. Pokud ano, tak nabízejí ty nejlevnější medoviny, které jde jednoduše sehnat přes velkoobchody. Jsou téměř vždy doslazované nebo dolihované. Částečně jim to nelze zazlívat, protože povědomí o tom, jak se vyráběla tradiční medovina je u nás téměř nulové. Na těch současných "českých" si bohužel budou "pochutnávat" i zahraniční turisté na Václavském náměstí či v pivovaru u Fleků.

Největší výběr medoviny k posezení a prodeji najdete rozhodně již několikátým rokem v Buddha čajovně v Myslíkové ulici 23 u zastávky Myslíkova. Stálá nabídka až 20 druhů medovin nejlepších českých a slovenských výrobců, které můžete vychutnat vychlazené, vás jistě příjemně pozdrží a uvolní v předvánočním shonu. Otevřeno mají denně od 14 do 22 hodin.

Dále lze zaskočit na rozličnou medovinu do Kelt Meku v Husitské 48 na Žižkově, kde mají sice velkolepou nabídku, ale bohužel nectí zásadu skladovat a podávat medovinu vychlazenou a také neřeší, zda je medovina z medu nebo z cukru nebo s jakými druhy aromat.

V Dobré trafice na Újezdě či v Korunní si všichni oblíbili velmi dobré hřebečské medoviny. Pokud chcete vychutnat opravdovou skořicovou medovinu nebo hořkou medovinu s vlašskými ořechy, zajděte právě tam.

Akátovou, skořicovou a staročeskou medovinu od předních českých výrobců kvalitní medoviny vám přichystali také v Alchymistické kavárně Kellyxír na Malé straně v Janém vršku. Ještě před rokem tam podávali "alchymistickou" medovinu s cukrem a lihem, ale když ochutnali opravdu poctivé medoviny, už jiné nechtějí.

Jelikož podniků, kde je v nabídce medovina, postupně (ikdyž pomalu) přibývá a abyste měli přehled, kam za dobrou medovinou a kam ne, tvoříme pro vás i mapu podniků na adrese: http://www.dobramedovina.cz/mapa. Můžete se sami zapojit a dát nám vědět o novém místě na podniky@dobramedovina.cz.

Za medovinou v teple domova?

Medovinu můžete v dnešní době objednat i přes internet. Otázka, zda je to cesta jednodušší a zda nekupujete zajíce v pytli. E-shopy nabízejí cca 10 nejčastějších výrobců medovin, které lze jednoduše sehnat v Česku a na Slovensku i v kamenných obchodech. Ceny jsou příznivé, ale musíte započítat vždy poštovné a balné, které se pohybuje od 100Kč výše. Žádný z e-shopů důsledně neuvádí složení medovin, takže nevíte, co vám vlastně přijde domů za "dárek". Většinou uvádějí jen % alkoholu. Nedozvíte se tedy, zda jsou vyrobené za studena nebo vařené, zda je přidán cukr, líh, či přírodní nebo syntetická aromata.

Na stránkách Muzea medoviny lze objednat až 100 druhů medovin včetně těch od regionálních malovýrobců a veškeré informace o složení a výrobě zde jsou uvedené. Medoviny s cukrem, lihem či aromaty tam v nabídce nenajdete. Nákupem tak podpoříte lokální producenty a máte originální dárek. A hlavně, pochutnáte si opravdu na dobré medovině! Jsou přeci vánoce! Zarezervované medoviny si pak můžete vyzvednout v Buddha čajovně v Myslíkově ulici denně od 14 do 22 hodin, což je hodně příjemné zejména pro dlouho pracující. Ale lze je samozřejmě zaslat poštou nebo po dohodě jakýmkoliv jiným způsobem.


Pokud máte kolem sebe přátele, kolegy, které zajímá, co pijí, sdílejte. Článek je též možné dále publikovat s uvedením zdroje www.muzeummedoviny.cz


Medovinami se zabývám skoro 5 let a rád vám poradím s výběrem, protože se osobně znám s více než 50 výrobci v Čechách i na Slovensku.

Jiří Pouček
vedoucí projektu Muzeum medoviny

Obrázky k článku