Poohlédnutí za Dny medu a medoviny v Modré

Poohlédnutí za Dny medu a medoviny v Modré

I letos proběhly již po třinácté medové slavnosti v archeoskanzenu. Kromě stánků včelařů a dalších pochutin a tradičních výrobků proběhl i košt medů a medovin anebo ukázka stloukání másla.

O posledním srpnovém víkendu 27.8. se konala ve skanzenu v Modré u Velehradu každoroční soutěž o nejlepší medovinu. Vzorky mohli posílat domácí i komerční včelaři a utkali se ve dvou kategoriích - přírodní a ochucené medoviny. Byl jsem osobně trošku zmaten, jak byly vzorky rozděleny, neboť mezi přírodními byly zařazeny i medoviny doslazované cukrem či dolihované, ale i medoviny dochucené - kořeněné a bylinkové. V kategorii ochucených byly zase zařazené mnohé aromatizované vedle čistě ovocných medovin - melomel. Nicméně soutěžilo přes 50 medovin.

V kategorii přírodních získali zlatou medaili:

V druhé kategorii ochucených medovin získaly zlatou medaili tyto vzorky:
Šampióna kategorií získala medovina lipová a skořice od Antonína Přílučíka.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...