Rodina medovin vyráběných za studena se v Česku rychle rozrůstá

Rodina medovin vyráběných za studena se v Česku rychle rozrůstá

Medoviny vyráběné studenou cestou bez tepelných úprav si uchovávají všechny zdravé látky obsažené v medu a jsou dlouhodobě nejvyhledávanější mezi zákazníky.

Jestliže jsem několikrát říkal, že výroba medovin na Slovensku je na vyšší úrovni než v ČR, je to tím, že se tam nesmějí na rozdíl od Česka vyrábět tzv. levné medoviny doslazované cukrem nebo dolihované, případně s vínem, aromaty a tak dále. Na druhou stranu drtivá většina výrobců na Slovensku vyrábí medoviny vařené nebo ne zcela studenou cestou. To znamená, že medovina sice nemusí být vařená, ale při míšení medu s vodou je roztok ohříván k teplotám přes 80°C, což pak může ničit různé zdravé složky v medu. Jak říká jeden nejmenovaný výrobce: "prostě takový kočkopes". Nicméně záleží na době a konkrétní teplotě ohřevu. Tepelné zpracování stejně jako u medu, tak i u medoviny lze prokázat v rozboru vzorku například z hodnot HMF (5-hydroxymethylfurfural).

U nás v Čechách a na Moravě již víc než třetina komerčních výrobců přešla na šetrnou výrobu té nejkvalitnější medoviny. Avšak v pokřiveném českém konkurenčním prostředí se ve větším na trh dostávají tyto medovinové špičky jen zřídka. Na stránce Medoviny vyráběné za studena si můžete prohlédnout kompletní přehled medovin, které lze hodnotit jako nejkvalitnější, protože med při celém procesu výrobu neprošel teplotou nad 40°C. Jedním z prvních výrobců takové medoviny u nás byl Vítězslav Doubrava, kterého jsem minulý týden osobně navštívil v Zábřehu. Povyprávěl mi o počátcích výroby Královské medoviny, která sahá do roku 1991, o tom, jak důkladně testovali různé druhy kvasinek, které by byly vhodné pro kvašení medoviny bez předchozího převaření. Pověděl mi také další detaily z výroby, které se jistě v budoucnu dozvíte při degustacích medovin v Muzeu medoviny.

Pokud byste si neuměli vybrat z dvacítky tzv. raw-medovin, které máme nyní v nabídce, zkuste třeba aktuálně naskladněnou lahodnou tradiční medovinu z Kunětických strání od pana Báchora, která je alkoholičtější než běžné medoviny - necelých 15% a je opravdu výtečná, chutná jako opravdové medové víno. Jak již mnohokrát bylo řečeno, medovinu nejlépe vychutnáte vychlazenou na teplotu 10-12°C.

Tak mějte krásný víkend s medovou dochutí!

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...