TOP 10: Nejoblíbenější medoviny roku 2016

TOP 10: Nejoblíbenější medoviny roku 2016

Rozhodli jsme se zhodnotit proběhlý rok a zveřejnit žebříček nejoblíbenějších medovin, tak jak vám chutnaly na akcích a jak jste je nakupovali. Krátce i shrneme, co se Muzeu medoviny podařilo v minulém roce.

V minulém roce se Muzeu medoviny podařilo udělat velký krok kupředu. Sice jsme nedobyli Měsíc, ale rozvířili jsme trochu medovinové proudy u nás:)

  • Otevřeli jsme největší specializovanou prodejnu na medoviny v ČR a dokonce i v Evropě.
  • Začali jsme ve větším pořádat degustace tradičních medovin
  • Podíleli jsme se na tvorbě nové vyhlášky týkající se medoviny (přestože je skoro rok schválená, díky příšerné evropské byrokracii stále není platná, ale čekáme to každým dnem)
  • Podařilo se nám díky mnohým článkům v médiích zvednout povědomí o tradiční medovině nejen u veřejnosti, ale i mezi samotnými novináři:) 
  • Náš Klub přátel medoviny má již přes 100 členů.
  • Obracejí se na nás desítky začínajících výrobců, abychom ohodnotili jejich medoviny anebo poradili s výrobou

Chtěl bych tímto poděkovat všem, kteří se podílejí na propagaci kvalitní české i slovenské medoviny, všem, kteří nás podporují a přicházejí do našich prostor pro medovinu nebo na ochutnávky.

Co se nepodařilo? Nepodařilo se dokončit expozici o medovině v 2. místnosti našich prostor. Vše je rozpracované, jen nezbývá ten čas a nějaké finance na dokončení. Osobně věřím, že vše dokončíme během jara letošního roku. Budeme rádi i za vaši podporu.

Ale to nejzajímavější, co jsme pro vás dnes nachystali je jistě žebříček nejoblíbenějších medovin sestavený z našich prodejů na prodejně a na akcích. Během celého roku jsme na desítkách akcí, a od července i na prodejně a e-shopu, nabízeli téměř 80 druhů medovin od desítek výrobců z ČR i SR. Dokonce 5 z 10 míst v TOP 10 obsadily slovenské medoviny, které jsou velmi oblíbené zejména jako dárkové zboží.

Žebříček nejprodávanějších medovin v roce 2016

Zatímco v roce 2015 zvítězila Medovina z akátového medu od firmy Pleva, v loňském roce ji předběhla Staročeská medovina z dubových sudů od Jiřího Slámy.
  1. místo: Staročeská medovina - Jiří Sláma
  2. místo: Medovina z akátového medu - Rodinná firma Pleva
  3. místo: Medovina mandlová - Miroslav Bašta
  4. místo: Včelovina Špeciál - Včelco (Slovensko)
  5. místo: Medovina luženská jemná - Vladimír Slanař
  6. místo: Medovina barrique z akátového medu - Ing Peter Kudláč - Apimed (Slovensko)
  7. místo: Tekovská medovina svetla - Beramed (Slovensko)
  8. místo: Medovina staroslovanská - tmavá - z lesného medu - Ing Peter Kudláč - Apimed (Slovensko)
  9. místo: Hřebečská medovina ořechová - Ivana Bakrlíková
  10. místo: Tradičná slovenská medovina 2014 - Tomka (Slovensko)

Gratulujeme! A děkujeme výrobcům za jejich usilnou práci a také miliónům včel za med, z kterého nám tyto moky kvasí! 

Staročeská medovina je aktuálně sice vyprodaná, ale máme čerstvé informace ze zasněžené Vysočiny, že medovinka již dozrává v sudech a bude se stáčet v průběhu února. Výrobce Jiří Sláma ji pak osobně přijede představit a provede degustaci celého svého sortimentu medovin. Termín akce vám dáme včas vědět, medovina se rozhodně nesmí uspěchat. Předobjednávky medoviny můžete posílat ale již nyní, třeba přes eshop.

Žebříček nejoblíbenějších ohřívaných a stáčených medovin

Není pravdou, že se na ohřívání hodí každá medovina. Nám se osvědčily převážně sladší medoviny s přídavkem koření a bylinek, jejichž aroma příjemně vystupuje při vyšší teplotě. U medovin vyráběných za studena dejte zase pozor na teplotu a způsob ohřevu, cca 40°C, což postačuje na okamžitou konzumaci.

Jako stáčené a rozlévané medoviny nám oproti tomu celý rok bodují ty jednodruhové.

  1. místo: Medovina hřebečská staročeská - Ivana Bakrlíková
  2. místo: Medovina hřebečská knížecí - Ivana Bakrlíková
  3. místo: Medovina staroslovanská - tmavá s lesného medu - Ing Peter Kudláč - Apimed (Slovensko)

Nejvhodnější medovina pro míchané nápoje

Pamatujete na naše letní osvěžující nápoje? Temné a tajemné rytíře? Většinou jsme je připravovali z hřebečských medovin, ale samozřejmě máme i další recepty. Speciální ocenění putuje za loňský rok ale opět pro:

Už se těšíme na léto, kdy vás budeme opět osvěžovat medovinovými drinky. Pro letošní léto připravujeme nové druhy. Nicméně prozatím si raději dáme ještě horký medový šálek, protože zima je konečně tuhá, jak má být, a zdá se, že zdaleka ještě nekončí:)

Nejbližší akce

Termíny řízených degustací

  • sobota 4.2. od 17:00
  • středa 15.2. od 19:00
  • čtvrtek 23.2. od 18:00
  • aktuální termíny najdete vždy na webu v sekci Akce
Těšíme na shledání s vámi na akcích, na prodejně, posílejte nám vaše medovinové žážitky, žijte zdravě a mějte se co nejlépe v roce 2017!

Srdečně Vás zdraví,

Jiří Pouček
zakladatel Muzea medoviny

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...