08

Evžen Báchor

Včelařství pod Kunětickou horou je typické svým důsledně šetrným přístupem ke zpracování medu při výrobě medoviny.

Evžen a Iva Báchorovi
Pardubice

Příběh

Pan Báchor již v mládí v 10 letech choval čmeláky. Až v roce 1968 začal včelařit v Krkonoších, Peci pod Sněžkou. Nyní má přes 100 včelstev.

Samotnou výrobu medoviny spustil teprve v roce 2000. Důsledně sleduje šetrné metody při zpracovávání medu a medovinu tedy vyrábí za studena. Jedině tak lze zachovat v medovině veškeré zdravé látky obsažené v medu. Na mnohých studiích v tom směru spolupracuje i s univerzitou.

Ke kvašení využívá kvasné kultury vinařských kvasinek z Francie, pro každý druh medu navíc využívá odlišené kultury. Medovinu nechává kvasit v zimě, při cca 16°C. Medovinu zásadně nefiltruje, ale nechává sedimentovat a opakovaně (třeba i 6x) přetahuje do čisté nádoby. Filtrace totiž zachytí pylová zrna a sníží nutriční hodnotu medoviny.

Medoviny pana Býchora se vyznačují výraznou medovou chutí a vůní a také tím, že jsou prokvašené na vysoké % alkoholu, až 15%.

Pro svoji medovinu získal ocenění až ve Slovinsku, které považuje za kolébku nejdokonalejší výroby medoviny.

Nabídka medovin

Evžen Báchor: Tradiční medovina z Kunětických strání
0801A

Tradiční medovina z Kunětických strání

Výjimečná medovina kvašená za studena pomocí kvasné kultury pro bílá vína z oblasti francouzské Champagne.

Evžen Báchor: Tradiční medovina z Kunětických strání
0802A

Tradiční medovina z Kunětických strání

Výjimečná medovina kvašená za studena pomocí kvasné kultury pro červená vína z oblasti francouzského Montpellier.

Medoviny od tohoto výrobce nejsou v nabídce spolupracujících podniků.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...