21

Jaroslav Lstibůrek

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výraznější prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Domažlice

Příběh

Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4 letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.

Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.

Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz

V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.

Nabídka medovin

Jaroslav Lstibůrek: Medovina s příchutí chmele a zázvoru
2101

Medovina s příchutí chmele a zázvoru

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Velmi suchá medovina z květových medů Českého lesa doplněná výraznými tóny chmele a zázvoru.

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa archivní
2102

Medové víno z Českého lesa archivní

Medovina vyrobená za studena určená k dlouhodobé archivaci ve studených sklepích a pro výjimečné příležitosti.

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu
2103

Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu

Příchuť: rybízová

Delikátní kombinace medoviny a ovoce, která potěsí ty nejnáročnější milovníky medoviny

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“
2104

Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“

Příchuť: jablečná

Jedinečná varianta kombinace cideru a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno kaštanové s medem
2105

Medové víno kaštanové s medem

Medovina prokvašená z jednodruhového kaštanového medu z oblasti Českého lesa

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno květové
2106

Medové víno květové

Medové víno z květového medu

Medoviny od tohoto výrobce nejsou v nabídce spolupracujících podniků.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...