68

Miroslav Bašta

Výroba a prodej medoviny a medu

Novosedly nad Nežárkou

Příběh

Picí med - medovina byla nápojem dávných lidí, žijících v našich zemích, nápojem opojným a přirozeným. Nahrazovala ve starých časech všechny lihové nápoje. Byla oblíbená a lid sám v ní spatřoval nejdokonalejší nápoj. Byla obětním darem bohům na poděkování za úrodu, pila se, a to hojně, při pohřebních hostinách, připíjelo se jí na počest zemřelému a na rozloučení s ním. Vkládala se do hrobu mrtvého, aby v záhrobí měl potřebnou posilu. Po skončení obřadu se pila všeobecně. Pil ji každý pro chuť, pro radost i veselí. Častěji byla předmětem knížecích věnovávní klášterům, duchovenstvu a dodávala se do sklepů panstva, na hrady. Medovinou se platily i naturální dávky pánům. Byla až do 15. století obecně vyhledávaným nápojem a její výrobci, tzv. medníci, byli váženými členy společnosti. Ze zachovaných dokladů jsou známé zápisy medovařičů v Chebu, kde se medovina vařila ve velkém a také posílala významným domácím osobám i do zahrani

Nabídka medovin

Miroslav Bašta: Medovina
6801A

Medovina

Příjemná medová chuť této klasické medoviny byla ceněným nápojem našich předků.

Miroslav Bašta: Medovina staročeská
6802A

Medovina staročeská

Příchuť: bylinná kořeněná

Tradiční kombinace staročeského koření s přidaným citrónem charakterizuje tuto oblíbenou medovinu.

Miroslav Bašta: Medovina mandlová
6803A

Medovina mandlová

Příchuť: kořeněná mandlová

Jemné tóny vyluhovaných mandlí zlehka dokreslují medovou chuť tradičně vyráběné medoviny.

Miroslav Bašta: Medovina ořechová
6804A

Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Decentně nahořklá ořechová příchuť je oblíbenou variantou medoviny z jižních Čech.

Miroslav Bašta: Medovina skořicová
6805A

Medovina skořicová

Příchuť: skořicová

Opravdu jemně skořicový nádech této medoviny nijak nepřekresluje typický medový charakter tradičního nápoje našich předků.

Medovinu od tohoto výrobce můžete také ochutnat nebo koupit v těchto podnicích:
  • Muzeum medoviny - prodejna Na Zderaze 14, Praha 2

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...