Včelařství Sláma

CZ27

Včelařská farma ve Chlístově u Havlíčkova Brodu se zabývá převážně výrobou medoviny, v poslední době nejoblíbenější Staročeskou medovinou.

Jiří Sláma
Česko
Chlístov u Havlíčkova Brodu

Fotografie

Příběh výrobce

Jiří Sláma včelaří už od dětství, nyní má přes 170 včelstev, se kterými nekočuje, neboť je to pro včely stresující. Včely má umístěny na stanovištích, kde jsou celý rok v dosahu nektarodárné květy se spoustou pylu, ale i les s medovicí.

Naplno se věnuje včelaření a výrobě medoviny od roku 2000. Medoviny dozrávají v hlubokém sklepě minimálně rok. V nabídce prezentuje několik druhů medovin. Zcela na přírodní bázi jsou Medovina z Vysočiny přírodní i ve variantě biomedoviny. Od roku 2012 vyrábí dle starší receptury i Staročeskou medovinu, která obsahuje až 45% a dozrává v dubových sudech. Receptura pochází z 50.let minulého století.

medovina

Jiří Sláma: Medovina z Vysočiny - original
2701

Medovina z Vysočiny - original

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Jemně hořká medovina z Vysočiny je originální rodinnou recepturou, která díky složení bylinek zajistí dobré trávení i duševní pohodu.

2701K

Medovina z Vysočiny - original

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Medovina z Vysočiny obohacená 14 druhy bylinek a chmelem a doporučujeme ji pro ohřívání.

2702

Medovina z Vysočiny - višňová

Příchuť: ochucená višňová

Medovina z Vysočiny, se směsí 14 bylin a koření a chmele dochucená višňovým sirupem.

2702K

Medovina z Vysočiny - višňová

Příchuť: ochucená višňová

Medovina z Vysočiny, se směsí 14 bylin a koření a chmele dochucená višňovým sirupem.

2703

Medovina z Vysočiny - mandlová

Příchuť: mandlová

Medovina s přírodním mandlovým aroma

Jiří Sláma: Medovina z Vysočiny - skořicová
2704

Medovina z Vysočiny - skořicová

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná skořicová

Středně sladká medovina s jemnou příchutí vyluhované skořicové kůry.

2704C

Medovina z Vysočiny - skořicová

Středně sladká medovina s jemnou příchutí vyluhované skořicové kůry.

2704D

Medovina z Vysočiny - skořicová

Příchuť: skořicová

Středně sladká medovina s jemnou příchutí vyluhované skořicové kůry.

2705

Novinka - Original Medovina

Medovina vyráběná studenou cestou, bez koření a bylin, dozrávaná v nerezovém tanku.

Jiří Sláma: Staročeská medovina
2711

Staročeská medovina

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Staletími prověřená kombinace 21 druhů tradičního koření a bylinek až dokonale vyvažuje medovou chuť slavného staročeského alkoholického nápoje.

Jiří Sláma: Old Bohemian Mead
2711C

Old Bohemian Mead

Příchuť: bylinná kořeněná

Traditional czech mead

Jiří Sláma: Old Bohemian Mead
2711D

Old Bohemian Mead

Příchuť: bylinná kořeněná

Traditional czech mead

Jiří Sláma: Biomedovina
2721

Biomedovina

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Tradiční medovina z Vysočiny v bio variantě s přidaným kořením, bylinkami a chmelem. Dobarvená karamelem.

Historie

Již od dětství jsem obdivoval fascinující svět živé přírody a dokonalou krásu naší Vysočiny. Život na venkově přirozeně přinášel soužití s domácími zvířaty. V zahradách mnoha stavení byly úly se včelami. Jejich harmonické společenství se všemi tajemstvími, které včelstvo má, byli pro mě výzvou k jejich bližšímu poznání. Z největších vzpomínek na dětství se uchovala ta, kdy jsem poprvé vstoupil do strýcova včelína - omamná vůně vosku, propolisu a medu, spojená s obrázkem kmitajících včel na skleněném okénku úlu - to byl první impuls k rozhodnutí pořídit si vlastní včelstvo.

Po několika letech jsem si pořídil čtyři první úly se včelami. K nim postupně každým rokem přibývali další. A veliká záliba se v roce 2000 změnila v zaměstnání. To bylo již včelstev kolem stovky...

Výroba medoviny

Medovina je kvašený nápoj z medu a léčivých bylin. Tento vysoce výživný nápoj pili už staří Slované při významných rodinných slavnostech. Po prokvašení zraje nejméně rok v sudech. Čirý vzhled této medoviny zajišťuje závěrečná filtrace na moderním filtračním zařízení.

Medovina dozrává v nádržích v hlubokých sklepích přes rok.

Medovina je alkoholický nápoj, který znali již naši předkové a hojně byla podávána při slavnostních příležitostech. Nyní si pití medoviny oblíbilo mnoho lidí a získává si pevné místo i na trhu. Je vyráběna za studena a tudíž se neničí drahocené látky v medu. Do hustého medového roztoku se přidají ušlechtilé kvasinky, které podporují kvašení a směřují kvas co k největšímu vzniku alkoholu. Po vykvašení se medovina přepustí do chladných sklepů, kde dozrává a postupně se vyčeřuje, dochucuje a filtruje, aby se dosáhlo co nejvyšší čirosti. Celý proces trvá přes jeden rok, než se hotová medovina dostane do lahví. K dochucení se používají výhradně přírodní byliny a koření, ze kterých se chuť získává vyloužením (macerováním) v lihu. Rodinná receptura vznikla z dlouhodobé zkušenosti a přinesla ovoce v našich třech základních chutích:
• medovina mandlová
• medovina přírodní
• medovina višňová

Obchodní balení je lahev obj. 0,5 l a 1 litr pro restaurace a větší odběratele je balení možné v 5l plastových kanystrech.

Včelařství

Dnes má včelí farma přes 170 včelstev, umístěných na šesti stanovištích. Včelařím systémem volně rozestavěných řad úlů na místech, kde je předpoklad dobré výživy včelstev pylodárnými rostlinami a hlavně zde musí pravidelně na jaře kvést dostatek nektarodárných (medujících) rostlin a v těsné blízkosti musí být vždy lesní porost. Tato je předpokladem pro rozvoj včelstva a dostatečný přínos medu. Přesuny včelstev (tzv. kočování) považuji za zbytečně nákladné a hlavně stresující pro včelstva, navíc s rizikem nebezpečných chorob.

Další produkce

Medový likér.

Komerční výrobce

Medovinu od tohoto výrobce můžete také ochutnat nebo koupit v těchto podnicích:
  • Muzeum medoviny - prodejna Na Zderaze 14, Praha 2

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...