Medovina z květového medu

Med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin.

Medovina z květového medu má nejsvětlejší barvu. Barva, vůně a chuť je výrazně ovlivněna u jednodruhových medovin, u nichž se projevuje charakteristika medu z konkrétního zdroje nektaru.

Původ medu

Květový med je také označován za nektarový, často i za luční. Pochází totiž z nektaru rostlin, většinou z květů, ale též z mimokvětních nektárií. Tu sbírají včelky-létavky do medného váčku, v kterém přinesou do úlu asi 40mg sladiny. Tu předávají úlovým včelám, které řídký nektar o objemu asi 60-70% vody uloží do buněk a postupně jej přenáší a zahušťují a obohacují o výměšky svých hltanových šťáv. Vzniká med, který včely v buňkách zavíčkují při dosažení obsahu vody cca 18%. Med je pro včely zásoba energie pro bezsnůšková období.

Vlastnosti medu

Pyl v medu je cenným zdrojem bílkovin, esenciálních olejů a vitamínů. Květové medy obsahují více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza) a hodně pylových zrnek. Med je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu můžeme pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.

Květový med je zlatavé barvy a má sladší chuť med lesní. Právě díky vysokému obsahu glukózy med rychle krystalizuje, což je typická vlastnost značící pravost medu.

Medoviny

Pleva s.r.o.: Medovina ze slunečnicového medu
1504

Pleva s.r.o.: Medovina ze slunečnicového medu

Typická hořkosladká chuť charakterizuje medovinu vyrobenou pouze ze slunečnicového medu.

Klát s.r.o.: Medovina polosladká
9401

Klát s.r.o.: Medovina polosladká

Velmi příjemná medovina kvašená a vyráběná studenou cestou bez přídavku koření či bylinek.

Včelco s.r.o.: Medovina prírodná z kvetového medu - lúčny kvet
SK0404A

Včelco s.r.o.: Medovina prírodná z kvetového medu - lúčny kvet

Limitovaná varianta přírodní medoviny, vyrobená pouze z medů lučních květů získává výjimečně intenzivní vůni a chuť.

Tomáš Vorlíček: Medovina s propolisem
8104A

Tomáš Vorlíček: Medovina s propolisem

Medovina kvašená studenou cestou z květového medu a s přídavkem propolisu

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Trnavská medovina - z kvetového medu
SK0303A

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Trnavská medovina - z kvetového medu

Příchuť: bylinná kořeněná

Světově proslavená trnavská medovina z květových medů jemně dochucená výtažky koření a bylin.

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina svetlá
SK0702A

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina svetlá

Aktuální varianta tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Staroslovanská medovina - svetlá z agátového medu
SK0302A

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Staroslovanská medovina - svetlá z agátového medu

Slámovým vínům se blíží charakter této medoviny vyrobené z akátových medů nejjižnějších oblastí Slovenska.

Roman Macholda: Medovina zázvorová
5703

Roman Macholda: Medovina zázvorová

Příchuť: kořeněná zázvorová

Domácí medovina méně sladká z medu přímo od včelaře vařená podle staré receptury a zvýrazněná zázvorem.

Klát s.r.o.: Medovina sladká
9402

Klát s.r.o.: Medovina sladká

Velmi sladká medovina s vysokým obsahem medu kvašená bez předchozího ohřevu medu

Klát s.r.o.: Medovina polosladká s chmelem
9403

Klát s.r.o.: Medovina polosladká s chmelem

Příchuť: chmelová

Velmi lahodná a vyvážená medovina vyráběná studenou cestou s přídavkem chmele

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina svetlá (Archivní 2014)
SK0701A

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina svetlá (Archivní 2014)

Příchuť: bylinná kořeněná

Původní rodinná receptura s přidáním koření a bylin vytvořila velmi oblíbenou výrazně medovou chuť.

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Slovenská medovina Original
SK0301A

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Slovenská medovina Original

Lípa jako symbol slovanstva dala původ nejdůležitější medové složce této medoviny z Trnavska.

EMKO, s.r.o.: Trenčianska medovina tmava
SK0202A

EMKO, s.r.o.: Trenčianska medovina tmava

Příchuť: bylinná kořeněná

Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí
1101

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí

Z jarních medů Českého lesa a za studena kvašená medovina.

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - bylinná
1102

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - bylinná

Příchuť: bylinná

16 druhů koření a bylinek na vás blahodárně zapůsobí v medovině z přimdského podhradí.

Roman Macholda: Medovina chmelová
5702

Roman Macholda: Medovina chmelová

Příchuť: chmelová

Domácí medovina z medu přímo od včelaře vařená podle starých receptů a dochucená chmelem.

Roman Macholda: Medovina
5701

Roman Macholda: Medovina

Klasická medovina z medu přímo od včelaře vařená podle starých receptů.

Evžen a Iva Báchorovi: Tradiční medovina z Kunětických strání
0801A

Evžen a Iva Báchorovi: Tradiční medovina z Kunětických strání

Výjimečná medovina kvašená za studena pomocí kvasné kultury pro bílá vína z oblasti francouzské Champagne.

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu
2103

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu

Příchuť: rybízová

Delikátní kombinace medoviny a ovoce, která potěsí ty nejnáročnější milovníky medoviny

Včelařství Babákov s.r.o.: Elixír víno - medovinový
8711

Včelařství Babákov s.r.o.: Elixír víno - medovinový

Zajímavá kombinace medoviny a červeného vína

Filip Liška: Kamenická medovina
7101A

Filip Liška: Kamenická medovina

Příchuť: bylinná

Vyrobeno z nektaru kamenických lip.

Monoprodukt s.r.o.: Medovina svetla
SK0501

Monoprodukt s.r.o.: Medovina svetla

Příchuť: bylinná

Výrazná chuť světlé medoviny po léčivých bylinkách a bohatá na vitamíny a minerální látky.

Včelco s.r.o.: Medovina Original - Prešporská medovina
SK0421A

Včelco s.r.o.: Medovina Original - Prešporská medovina

Příchuť: bylinná kořeněná

Moderní výrobní technologie umocňuje sílu starého receptu včelaře Fádliho z přelomu 17. a 18. století.

Včelco s.r.o.: Bobulka lesné plody
SK0433

Včelco s.r.o.: Bobulka lesné plody

Ovocná medovina, tzv. melomela, kdy je při výrobě použita i sťáva z ostružin.

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký med květový (letní)
7752B

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký med květový (letní)

Med květový z druhého medobraní. Tmavší barvy.

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina levandulová
8704

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina levandulová

Příchuť: bylinná kořeněná

Medovina s příchutí levandule

Včelařství Krejčí: Med květový pastový
7052

Včelařství Krejčí: Med květový pastový

Květový med specielně upravený do pastovité konzistence a to mechanicky-bez zahřívání.

Mgr. Jan Jaroš: Medovina z oblasti Bílých Karpat
4801

Mgr. Jan Jaroš: Medovina z oblasti Bílých Karpat

Netradičně suchá medovina, kterou si rozhodně oblíbí příznivci méně sladkých nápojů.

Lubomír Skřivánek: Medovina 45 % medu
4407

Lubomír Skřivánek: Medovina 45 % medu

Medovina, která výrazně voní a chutná po medu

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Medovina barrique z agátového medu
SK0311B

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Medovina barrique z agátového medu

Medovina z akátového medu dozrávala 6 měsíců v barikovém sudu. V roce 2015 získala ocenění "Nejlepší medovina světa".

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina Babákovská
8705

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina Babákovská

Příchuť: ochucená

Novinka. Medovina s chutí švestek.

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina original
8701

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina original

Tradiční medovina z Babákova

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecké ořechy v medu
7755C

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecké ořechy v medu

Vlašské ořechy v medovicovém medu

5704

Roman Macholda: Medovina s bezovým květem

Příchuť: bylinná

Intenzivní vůně bezu a jemná chuť vás okouzlí u této sušší medovinky.

Josef Vala: Kralická medovina tmavá
3904

Josef Vala: Kralická medovina tmavá

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Již první doušky upoutají svou harmonickou chutí, která zanechá dlouhý a příjemný zážitek, jenž si Vás podmaní.

František Vostoupal: Med pastový
7952

František Vostoupal: Med pastový

Květový med pastovaný

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa archivní
2102

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa archivní

Medovina vyrobená za studena určená k dlouhodobé archivaci ve studených sklepích a pro výjimečné příležitosti.

Minox, Michal Novota s.r.o.: Isabell Medovina svetla - classic
SK1601A

Minox, Michal Novota s.r.o.: Isabell Medovina svetla - classic

Příchuť: kořeněná

Klasická medovina vyráběná s jemným přídavkem koření.

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - hořká
1107

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - hořká

Příchuť: bylinná kořeněná

Medovina hořká obsahuje léčivé byliny, které podporují a zlepšují trávení. Její tmavá barva je dána vylouhovanými bylinami.

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina s propolisem
8702

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina s propolisem

Klasická medovina s extraktem z propolisu

Včelco s.r.o.: Medovina klasická z kvetového medu
SK0401A

Včelco s.r.o.: Medovina klasická z kvetového medu

Klasická medovina příjemné medové chuti, vyrobená z květových medů, zejména slunečnice, chutí jemně medové s náznakem sušené švestky.

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - letní
4003

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - letní

Medovina je vyrobena z jednodruhového slunečnicového medu, který dodává medovině ostřejší chuť.

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina - metheglin
SK0703A

Beramed, s.r.o.: Tekovská medovina - metheglin

Příchuť: bylinná kořeněná

Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.

3301

Texl & Syn: Vranovská medovina

Příchuť: bylinná kořeněná

Kořeněná medovina z Vranova.

3905

Josef Vala: Kralická medovina ořechová

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná ořechová

Ostřejší chuť medoviny po macerovaných vlašských ořechách a přidaném koření příjemně překvapí každého konzumenta, převážně muže.

Tomáš Vorlíček: Monique
8105A

Tomáš Vorlíček: Monique

Příchuť: višňová

Velmi intenzívní chuť višní v kombinaci se sladkostí medu řadí tuto medovinu mezi nejlepší ovocné medoviny.

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - luční
4002

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - luční

Medovina je vyrobena z medu, který včely přinesly z bohaté jarní květeny luk. Má plnou příjemnou chuť.

Josef Vala: Kralická medovina slámová
3903

Josef Vala: Kralická medovina slámová

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

lahodný nápoj zlatavé barvy, čistě medové chuti

Tomáš Vorlíček: Clara
8102A

Tomáš Vorlíček: Clara

Medovina prokvašená s moštem červené odrůdy vína Cabernet.

Jan Radvan: Medovina z Těchonic
1701

Jan Radvan: Medovina z Těchonic

Příchuť: bylinná chmelová

Komická, kosmická a divadelní medovina, uváděná z Nalžovských hor, nicméně prakticky z velkovýrobny cukrem doslazovaných sestřiček v Rakovníku.

Jaroslav Lstibůrek: Medovina s příchutí chmele a zázvoru
2101

Jaroslav Lstibůrek: Medovina s příchutí chmele a zázvoru

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Velmi suchá medovina z květových medů Českého lesa doplněná výraznými tóny chmele a zázvoru.

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno květové
2106

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno květové

Medové víno z květového medu

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - skořicová
1108

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - skořicová

Příchuť: skořicová

Lahodná medovina vyráběná za studena z vody, medu a skořice, která významně přispívá k tvorbě a čištění krve.

Radomír Dvořák: Medovina rytířská
1602A

Radomír Dvořák: Medovina rytířská

Příchuť: kořeněná

Originální luženská medovina s medově nasládlou chutí a jemným přídavkem koření.

Včelařství Krejčí: Květový pyl v medu
7066

Včelařství Krejčí: Květový pyl v medu

Květový pyl s medem, chutný velmi výživný doplněk stravy.

Josef Vala: Kralická medovina akátová
3902

Josef Vala: Kralická medovina akátová

Sladká vyvážená chuť akátového medu spolu s kořením tvoří nezapomenutelný zážitek nejen pro ženy

Tomáš Vorlíček: Medovina (z květového medu)
8101A

Tomáš Vorlíček: Medovina (z květového medu)

Lahodná medovina působí výrazně vinným dojmem.

Včelařství Krejčí: Skořice v medu
7065

Včelařství Krejčí: Skořice v medu

Zdravá kombinace medu a skořice

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - staročeská
1109

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - staročeská

Příchuť: bylinná kořeněná

Staročeská medovina výrazně tmavé barvy obsahuje léčivé byliny, které podporují a zlepšují trávení.

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Maria Henrieta - medovina s lupinkami ruží
SK0305C

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Maria Henrieta - medovina s lupinkami ruží

Příchuť: růžová

Delikátní slovenská medovina, jejíž chuť zvýrazňuje nádherné aroma růže

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina lipová
8703

Včelařství Babákov s.r.o.: Medovina lipová

Příchuť: bylinná kořeněná

Medovina s lipovou příchutí

Filip Liška: Med květový pastový
7152

Filip Liška: Med květový pastový

Med z Kamenice nad Lipou

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“
2104

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“

Příchuť: jablečná

Jedinečná varianta kombinace cideru a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký med s kakaem
7756B

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký med s kakaem

Medová pochoutka, pomazánka s kakaem. Oblíbená u dětí. Vhodná na chleba, palačinky nebo jen tak na dodání rychlé energie.

8754B

Včelařství Babákov s.r.o.: Med květový - akátový

Nejvhodnější jemný med pro malé děti. Hodí se i do kávy.

Jozef Štefaňák: Blatnická medovina tradičná
SK1401A

Jozef Štefaňák: Blatnická medovina tradičná

Velmi sladká a vyvážená medovina blížící se chuťově ke slámovým vínům je dokladem, že i malá výroba může získat světová ocenění.

Včelařství Krejčí: Rakytník v medu
7064

Včelařství Krejčí: Rakytník v medu

Zdravá kombinace medu a rakytníku

Včelařství Krejčí: Brusinky v medu
7067

Včelařství Krejčí: Brusinky v medu

Nektarový nebo smíšený med z České republiky a brusinky 58%.

Včelco s.r.o.: Bobulka malinová
SK0432

Včelco s.r.o.: Bobulka malinová

Příchuť: malinová

Ovocná medovina, tzv. melomela, kvašená spolu s malinovou šťávou.

Lubomír Skřivánek: Medovina tříletá
4401

Lubomír Skřivánek: Medovina tříletá

Příchuť: bylinná

Medovina zraje v archivním sklepě až tři roky.

Josef Vala: Kralická medovina světlá
3901

Josef Vala: Kralická medovina světlá

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Sladký nápoj čistě medové chuti, vůně a zlatavé barvy.

Marek Burian: Přírodní medovina
3201A

Marek Burian: Přírodní medovina

Klasická medovina s výraznými tóny po slunečnicovém medu.

Radomír Dvořák: Medovina hradní
1601A

Radomír Dvořák: Medovina hradní

Příchuť: kořeněná

Středověká receptura přidaného koření dává této medovině staletími prověřenou a vyváženou chuť.

Pleva s.r.o.: Medovina z Potštejna
1501

Pleva s.r.o.: Medovina z Potštejna

Medy z ovocných stromů, luk a polí dávají nezaměnitelnou chuť této medovině z Potštejna, která byla vyrobena bez tepelné úpravy.

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - jarní
4001

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - jarní

Jemná medovina převážně z javorového medu.

Naturel s.r.o.: Medovina velkomoravská
4711

Naturel s.r.o.: Medovina velkomoravská

Příchuť: bylinná kořeněná

Sladké medové víno s jemně vinnou chutí zvýrazněnou použitými bylinami receptura typická pro 9. století n.l. tj. období říše Velkomoravské. Obsahuje 45% medu s přidáním bylin.

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu slunečnicového
2906

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu slunečnicového

Nezaměnitelná vůně rozkvetlých slunečnic vás uchvátí v medovině citlivě vyráběné řízeným kvašením za studena.

Kitl s.r.o.: Medovina
4101

Kitl s.r.o.: Medovina

Příchuť: bylinná

Originální kombinace za studena vyráběné medoviny, vybraných BIO bylin a šťávy z hroznů vytváří typickou a vyváženou sladko kyselou chuť.

Ostatní medoviny

Následující medoviny jsou vylepšované, doslazované cukrem, dolihované nebo aromatizované a dobarvované.

Doslazováním cukrem výrobce šetří na drahém medu, dolihováním stabilizuje medovinu nebo chce, abyste se rychleji opili. Aromaty lze dosáhnout jakékoliv příchutě, která částečně nebo zcela překrývá lahodnou chuť medu. Dobarvováním se výrobce snaží vyjít vstříc požadavkům zákazníků, u kterých převládá zažitý mýtus, že medovina musí být tmavá. Tmavší barvu medoviny způsobují běžně koření nebo bylinky, což nelze docílit ani lesním medem.

5801

Včelařství Rostival Peří: Jemnická medovina

Vyrobena z vlastního medu.

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - mandlová
1103

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - mandlová

Příchuť: bylinná kořeněná ochucená

Oblíbená mandlová medovina se základem v bylinné variantě.

Včelpo s.r.o.: Dědečkova medovina
2301

Včelpo s.r.o.: Dědečkova medovina

Příchuť: bylinná ochucená

Cukrem doslazovaná medovina. Produkt Včelařského svazu.

5803

Včelařství Rostival Peří: Jemnická medovina (s příchutí brusinky)

Příchuť: ochucená

Vyrobeno z vlastního medu.

5802

Včelařství Rostival Peří: Jemnická medovina (s madlovou příchutí)

Příchuť: ochucená

Vyrobeno z vlastního medu.

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - karamelová
1104

SVIL s.r.o.: Medovina z Podhradí - karamelová

Příchuť: bylinná ochucená

Karamelová medovina má svůj základ v medovině bylinné a je dochucena trestí a dobarvena.

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - naturální
4501

Luboš Voborník: Medovina Benátecká - naturální

Medovina není vařená, obsahuje propolis.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...