Medovina z lesního medu

Medovina z tmavého, tedy lesního nebo-li medovicového medu

Medoviny z tmavého medu nejsou tak běžně vyráběné jako medoviny z květového nebo smíšeného medu. Chuťově si uchovávají typické znaky medovicového medu. Jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Přestože může včelař s jistým úsilím získat i jednodruhový lesní med (smrkový, jedlový, dubový..), lesní jednodruhové medoviny se nevyrávějí.

Původ medu

Lesní med je tmavý a jeho původ je odlišný od medu nektarového, často se také nazývá med medovicový. Pochází totiž z medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz (mšice, červci, mery, puklice a další). Tento rozličný lesní hmyz se se živí mízou proudící v rostlinných pletivech, které nabodávají a mízu z ní nasávají. Míza je bohatá na živiny, zejména cukry, naopak méně je přítomno bílkovin. V období rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin a tak nasátou mízu filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) vypuštějí z těla. Někteří producenti medovice se váží na konkrétní druh stromu. Sladkou medovici, která ulpí na listech rostlin, sbírají kromě včel i mravenci. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka.

Vlastnosti medu

Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Katalog

Pleva s.r.o.: Medovina z lesního medu
1503

Pleva s.r.o.: Medovina z lesního medu

Medovina z lesního medu vyráběná studenou cestou zaujme typickými kořenitými tóny.

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu lesního
2905

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu lesního

Jednodruhová medovinka Original Dr. Bojda

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Staroslovanská medovina - tmavá z lesného medu
SK0304A

Ing. Peter Kudláč - APIMED: Staroslovanská medovina - tmavá z lesného medu

Originální medovina vyrobená z lesních medů s typickými tóny pryskyřice určená pro opravdové medovinové labužníky.

DE0803

Imkerei Karl Weber: Met (aus Waldhonig)

Bioland-Honigwien aus Waldhonig

Filip Liška: Med medovicový (lesní)
7153

Filip Liška: Med medovicový (lesní)

Med z Kamenice nad Lipou

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký cyser
7711

Vítězslav a Markéta Krejčovi: Hrádecký cyser

Hrádecký cyser se vyrábí kvašením jablečného moštu s medem

Včelařství Krejčí: Med medovicový
7055B

Včelařství Krejčí: Med medovicový

Lesní neboli medovicový med.

5901

František Řezníček: Františkova medovina

Domácí medovina vařená z lesních medů pocházejících z čisté přírody Vysočiny.

4004

Eva Zelená: Přibyslavská medovina - lesní

Pryskyřičné tóny upoutají na první nádech k ochutnání této velmi chuťově výrazné a jemné medoviny z medovicového medu.

Evžen a Iva Báchorovi: Tradiční medovina z Kunětických strání
0802A

Evžen a Iva Báchorovi: Tradiční medovina z Kunětických strání

Výjimečná medovina kvašená za studena pomocí kvasné kultury pro červená vína z oblasti francouzského Montpellier.

Josef Gabriel: Medovina bylinná (tmavá)
5102

Josef Gabriel: Medovina bylinná (tmavá)

Příchuť: bylinná

Vyvážená jemně bylinková chuť této moravské za studena vyráběné medoviny vás okouzlí a rozvolní.

Franc Oder: Peneča medica Mana
SL0213

Franc Oder: Peneča medica Mana

Polosladká šumivá medovina z lesního medu.

Tomáš Vorlíček: Medovina (z lesního medu)
8103A

Tomáš Vorlíček: Medovina (z lesního medu)

Medovina velmi jemně kořenité chuti kvašená z medovicových medů

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...