Medovina z lesního medu

Medovina z tmavého, tedy lesního nebo-li medovicového medu

Medoviny z tmavého medu nejsou tak běžně vyráběné jako medoviny z květového nebo smíšeného medu. Chuťově si uchovávají typické znaky medovicového medu. Jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Přestože může včelař s jistým úsilím získat i jednodruhový lesní med (smrkový, jedlový, dubový..), lesní jednodruhové medoviny se nevyrávějí.

Původ medu

Lesní med je tmavý a jeho původ je odlišný od medu nektarového, často se také nazývá med medovicový. Pochází totiž z medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz (mšice, červci, mery, puklice a další). Tento rozličný lesní hmyz se se živí mízou proudící v rostlinných pletivech, které nabodávají a mízu z ní nasávají. Míza je bohatá na živiny, zejména cukry, naopak méně je přítomno bílkovin. V období rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin a tak nasátou mízu filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) vypuštějí z těla. Někteří producenti medovice se váží na konkrétní druh stromu. Sladkou medovici, která ulpí na listech rostlin, sbírají kromě včel i mravenci. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka.

Vlastnosti medu

Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Medoviny

Rodinná firma Pleva: Medovina z lesního medu
1503

Rodinná firma Pleva: Medovina z lesního medu

Medovina z lesního medu vyráběná studenou cestou zaujme typickými kořenitými tóny.

Apimed: Staroslovanská medovina - tmavá z lesného medu
SK0304A

Apimed: Staroslovanská medovina - tmavá z lesného medu

Originální medovina vyrobená z lesních medů s typickými tóny pryskyřice určená pro opravdové medovinové labužníky.

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu lesního
2905

JANKAR PROFI, s.r.o.: Medovinka z medu lesního

Jednodruhová medovinka Original Dr. Bojda

DE0803

Imkerei Karl Weber: Met (aus Waldhonig)

Bioland-Honigwien aus Waldhonig

Vorlíčkovo včelařství: Medovina (z lesního medu)
8103A

Vorlíčkovo včelařství: Medovina (z lesního medu)

Medovina velmi jemně kořenité chuti kvašená z medovicových medů

5901

Včelařství Řezníček: Františkova medovina

Domácí medovina vařená z lesních medů pocházejících z čisté přírody Vysočiny.

4004

Miroslav Zelený - APIFARM: Přibyslavská medovina - lesní

Pryskyřičné tóny upoutají na první nádech k ochutnání této velmi chuťově výrazné a jemné medoviny z medovicového medu.

Evžen Báchor: Tradiční medovina z Kunětických strání
0802A

Evžen Báchor: Tradiční medovina z Kunětických strání

Výjimečná medovina kvašená za studena pomocí kvasné kultury pro červená vína z oblasti francouzského Montpellier.

Včelařství Josef Gabriel: Medovina bylinná (tmavá)
5102

Včelařství Josef Gabriel: Medovina bylinná (tmavá)

Příchuť: bylinná

Vyvážená jemně bylinková chuť této moravské za studena vyráběné medoviny vás okouzlí a rozvolní.

Filip Liška: Med medovicový (lesní)
7153

Filip Liška: Med medovicový (lesní)

Med z Kamenice nad Lipou

Hrádecký med: Hrádecký cyser
7711

Hrádecký med: Hrádecký cyser

Hrádecký cyser se vyrábí kvašením jablečného moštu s medem

7055B

Včelařství Krejčí: Med medovicový

Lesní neboli medovicový med.

Ostatní medoviny

Následující medoviny jsou vylepšované, doslazované cukrem, dolihované nebo aromatizované a dobarvované.

Doslazováním cukrem výrobce šetří na drahém medu, dolihováním stabilizuje medovinu nebo chce, abyste se rychleji opili. Aromaty lze dosáhnout jakékoliv příchutě, která částečně nebo zcela překrývá lahodnou chuť medu. Dobarvováním se výrobce snaží vyjít vstříc požadavkům zákazníků, u kterých převládá zažitý mýtus, že medovina musí být tmavá. Tmavší barvu medoviny způsobují běžně koření nebo bylinky, což nelze docílit ani lesním medem.

Česká včela: Medovina sváteční
1807

Česká včela: Medovina sváteční

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Křivoklátská medovina

VčelaPro: Zámecká medovina - z lesního medu
1202

VčelaPro: Zámecká medovina - z lesního medu

Příchuť: ochucená

Medovina tmavá z lesního medu

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...