Muzeum medoviny bude mít v roce 2016 nové prostory!

Muzeum medoviny bude mít v roce 2016 nové prostory!

Dlouho jsem držel v tajnosti tuto skvělou zprávu o nových prostorách, abych se s vámi o ni podělil takto před vánocemi a zapili vše tou nejchutnější medovinou.

V novém roce završíme naši snahu o podporu a propagaci kvalitní a dobré medoviny a otevřeme úplně nové prostory Muzea medoviny. Budou se skládat z:

  • prodejny medů, medoviny s možností ochutnávky
  • expozice o historie a výrobě medoviny

Naše adresa bude v ulici Na Zderaze na Praze 2, za rohem z Myslíkové ulice. V centru dění pro vás, ale i zahraniční turisty, kterým chceme představit to nejlepší z bohatství naší vlasti.

Určitě vás budu dále informovat o průběhu realizace prostor!

Muzeum medoviny bude mít nové prostory v Praze

Bohužel kvalitní a dobré medovině není stále z hůry přáno...

Ministerstvo zemědělství na popud některých výrobců medovin aktuálně navrhuje změnu vyhlášky o nápojích. Byť by bylo vhodné v ČR zvýšit úroveň výroby medovin obecně a přiblížit ji ke standardu třeba světově ceněné slovenské medoviny a zakázat přidávání cukru, lihu, nové znění jde úplně opačně. Formulace o medovině nyní výslovně povoluje dolihování a doslazování cukrem jako běžnou normální věc, která k medovině patří. Takže zůstáváme dále ostrovem uprostřed Evropy, kde se pijí patoky.

Vedle toho ale současně tatáž vyhláška zavádí zcela nový samostatný pojem "přírodní medovina" (medové víno)! Dle mého soudu způsobí ve věci jen chaos, neboť je přírodní medovinou u spotřebitele chápána spíše medovina "bez přísad" a ne přímo medovina vyráběná za studena. Jen minimum lidí totiž tuší, že lze medovinu krom různého složení (voda, med, cukr, aromata, ...víno:D ....) vyrábět i různými způsoby (vařená / nevařená).

Jsem velkým podporovatelem medovin vyráběných za studena! Ale také jednoduchosti a srozumitelnosti!

Čeká nás babylónské zmatení jazyků? Komu změna prospěje? a zlepší se celkově kvalita medovin v ČR? Tj. na trhu podíl těch s cukrem, lihem? Zlepší se postavení poctivých výrobců?

Budu moc rád, když mi napíšete svůj názor na vyhlášku: info@muzeummedoviny.cz; můžete též diskutovat na Včelařském fóru.

Nakupte včas medoviny k vánocům

Poslední předvánoční prodejní akce na Jiřáku!

V neděli 20.12. budeme od 10 do 18hod. naposledy před vánocemi venku s naším stánkem a tentokrát opět na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Můžete příjit ochutnat a zakoupit ty nejlepší medoviny vybrané i s důrazem na design etiket (když má jít převážně o dárkové zboží). Pojďte udělat svým blízkým radost opravdu kvalitním pitím!

A úplně poslední možnost objednávek medovin

Z našeho webového formuláře můžete objednat stále cca 60 druhů medovin. Poslední možnost vyzvednutí je ve středu 23.12. ve 22:00 v Buddha čajovně na Praze 1. Objednávky odesílejte prosím nejpozději do úterý 22.12. do 19h. Později vám nemůžeme zaručit doručení k odběru v Buddha čajovně a bude to komplikované jakýmkoliv jiným způsobem.


Užijte si skvělé a pohodové vánoce a připijte si na zdraví a úspěchy v dalším roce opravdu dobrou medovinou z medu!
 

Jiří Pouček,
zakladatel Muzea medoviny

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...