Putování za slovenskou medovinou na Včelára

Putování za slovenskou medovinou na Včelára

V první polovině dubna opět proběhla tradiční každoroční včelařská výstava v Trenčíně.

Spoluorganizátorem prvního ročníku Včelára byl pan Milan Krivý st., který v 70. letech minulého století začal nedaleko Trenčína v Horné Súči vyrábět Trenčianskou medovinu. Dnes je tato výstava největší prezentací včelařství na Slovensku. Potkávají se tam nejúspěšnější výrobci medovin. Výstava probíhala od středy 8. do soboty 11. dubna a celé dny měli účastníci možnost poslechnout si i spoustu přednášek a seminářů z včelařské praxe. Ty jsme ale bohužel v omezeném čase nestihli. Současně se Včelárem se konala ve stejný čas i výstava Záhradkár, Poľovníctvo a Zdravý životní styl.

Z Prahy jsme totiž vyrazili o trochu později než bylo původně v plánu a to až ve čtvrtek v poledne. Nicméně abychom z našeho putování maximálně vytěžili, domluvím vždy po cestě ještě odbočky na exkurze k novým výrobcům medovin. Zakládám si na tom, abych postupně všechny výrobce poznal osobně, dozvěděl se výrobní příběh jejich medovin, který pak mohu během ochutnávek vyprávět účastníkům. Proto jsme po cestě na Slovensko zajeli k panu Pohanovi do Senožat, kde jsme se dozvěděli zajímavé informace o místním včelaření a ochutnali jeho domácí medovinu. Vyrábí si vařenou, ale i za studena vyráběnou medovinu a poctil nás i ochutnávku své archivní 15ti leté medoviny, tedy z doby, kdy s kvašením začínal. V obci je včelarský kroužek, který připravuje místní včelařskou stezkou, takže to bude jistě zajímavý cíl na procházku.

Do Trenčína jsme přijeli značně znaveni až za tmy, takže jsme šli brzy spát, abychom ráno byli ve výstavní areálu Expo center již při otevíračce v 9hodin.

Mezi vystavovateli byli zejména včelaři, výrobci včelařských potřeb, úlů, medometů, ale samozřejmě i včelařských produktů. Mohli jste ochutnat, koupit medy, medovou kosmetiku, mastě, krémy, medové dobrůtky. Nás ale samozřejmě zajímala nejvíce medovina. Účast největší výrobců jsme měli dopředu zjištěnou, neboť týden zpátky jsme procestovali západní Slovensko právě za účelem osobního setkání a exkurze u výrobců slovenských medovin. Dnes jsme přijeli zdokumentovat výstavu a potkat případně i další malovýrobce.

Na výstavě co se týče kvantity dominoval Apimed pana Petera Kudláče, jehož světově oceňované medoviny se kromě oficiálního stánku prodávali ještě asi na dalších nejméně 3 místech v prostoru areálu. U stánku firmy Včelco, která produkuje 3 řady medovinových značek (Včelovina, Prešporská a Včelco medovina) nás přivítali ve stylovém firemním včelařském obleku i s kuklou. Ochutnali jsme Včelovinu Špeciál, která se od roku 2013 pyšní vítězným pohárem v soutěži veletrhu Apimondia jako "Nejlepší medovina světa". Od pana Pavla Kudláče jsme také dostali hodnotné exponáty do muzejní sbírky. Poté jsme poseděli při mladé a později i archivní medovině s panem Bronislavem Tomkou, jehož otec v Nitře začínal 1. komerční výrobu medoviny na Slovensku a letos oslavili právě 30 let od povolení výroby. Pan Tomka inspirován projektem Muzeum medoviny v rámci své výrobny v Nitře připravuje též muzeum výroby medoviny s možností navštívit 300 letou pivnici, kde pečlivě zrají v dubových sudech nejlepší medoviny na Slovensku. Na závěr jsme pohovořili s panem Milanem Krivým, který na Včelárovi představil svoji novinku - Trenčianskou medovinu s rakytníkem. Minulý týden nám zmiňoval, že plánuje 3. druh medoviny, ale nechtěl nám více prozradit:-) Byla též výtečná. Tím jsme obešli ty největší a nejúspěšnější komerční výrobce medovin, kteří se na výstavě prezentovali.

Na stáncích jsme ale narazili i na domácí medovinu od Nových Zámků, či od pana Ondrášika z Hôrky nad Váhom. Jemně bylinkové velmi chutné medoviny, které budete mít možnost v nejbližších týdnech ochutnat i v Praze v Muzeu medoviny. Samozřejmě nebude chybět i kompletní nabídka medovin od Apimedu, Včelco, Tomky a Trenčianské, což už dohromady dává přes 15 vzorků.

Krom toho jsme ještě během výstavy vyzvedli jednu klasickou a jednu archivní medovinu od pana Bariše z nedaleké Drietomy, který za svoji domácí medovinu získal i nějaká ocenění na poslední soutěži medovin v Nitře. Pro návštěvníky, kteří jdou spíše za cenou a nehledají nejvyšší kvalitu, zde bylo i několik stánků nabízející třeba aromatizované medoviny od Technomolu, byť se nazývají staroslovenské.

Celé dopoledne jsme prochodili po výstavě a navštívili všechny pavilony, ochutnali i mnohé slovenské dobrůtky, od tradičních sýrových jako korbáčiky, grilovaný oštiepok až po různé druhy podplamenníku (slaninový, klobásový, sýrový, tvarohový anebo bryndzový).

Po návštěvě výstavy jsme ještě vyšplhali na Trenčianský hrad a prošli krátký a co do exponátů velmi skromný návštěvní okruh. Nicméně hrad je úžasná dominanta nad městem a majestátně zhlíží nad celým údolí řeky Váh.

Po cestě do Prahy jsme si udělali opět několik zajíždek. Prodrali jsme se kopcemi až do Vizovických vrchů, kde jsme se zastavili na příjemné popovídání s panem Hábou ve Lhotsku u Vizovic. Pan Jaroslav Hába včelaří a vyrábí svoji medovinu již před 8 let a to jedině z lesního medu. Věnoval nám i nějaké nepotřebné včelařské pomůcky do muzejní expozice a ukázal sbírku několika polských trojniaků. Již v temných večerních hodinách jsme od domácí pohody vyrušili ještě pana Josefa Valu v Kralici nad Oslavou, který nám povyprávěl o své kralické medovině. Tu vyrábí vařenou v 5 variantách různých příměsí koření a bylinek a je to spíš jeho koníček, kterému se věnuje již více než 15let.

Setkávání se s výrobci toho úžasného nápoje je velice příjemné. Dozvídáme se zajímavé názory, přístupy k výrobě. Těší nás podpora samotných výrobců a zájem lidí ochutnávat a pít opravdu kvalitní a poctivé nápoje.

Když se vrátím ke slovenské produkci a srovnám ji s tou českou, tak musím říct, že slovenská je často velmi vepředu před námi. Je to dáno historickým vývojem, ale i aktuální legislativou. V Česku můžeme vyrávět dolihované, cukrem doslazované, ale i dobarvované a aromatizované medoviny, oproti tomu na Slovensku je medovinou možné nazývat jen nápoj kvašený z medového roztoku s možností přidání extraktu z bylinek a koření, případně lze vyrábět i čistě přírodní ovocné medoviny, odborně nazývané melomely. Český konzument tedy pod medovinou může pít skoro cokoliv a pokud nehledí na složení, ale na cenu, tak si často opravdu na nabídce velkovýrobců nepochutná. Pak jedině musí přijít na ochutnávku do Muzea medoviny, aby jsme se pokusili změnit jeho zbytečně negativní názor na medovinu.

Pokud se chcete účastnit dalších putování za medovinou, sledujte naše web stránky stránky ale i Facebook, kde vás brzy čeká pozvánka na exkurzi do Polska.

Jiří Pouček, autor projektu Muzeum medoviny

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...