TRIKAM, v.o.s
Železnohorská medovina hořká

5001 (MEDOVINA)

Železnohorská medovina

TRIKAM, v.o.s
medovina
bez příchutě
0,50 l
14,5 %
vařená
  • dolihovaná
  • doslazovaná cukrem
  • aromatizovaná
  • dobarvovaná

Podrobnosti

Železnohorská medovina je alkoholický nápoj vyráběný podle staré recetury. Základem je med, který po vykvašení a přidání dalších přírodních surovin, vytváří neopakovatelnou chuť a vůni, ke které přispívá i zrání v dřevěných sudech. Historie výroby medoviny sahá až do starověku. Byl to první alkoholický nápoj na našem území, který vyráběli Keltové i Slované. Železnohorská medovina, i když její historie je podstatně kratší, vychází ze starých receptur a postupů. Výrobní proces probíhá ve dřevěných sudech a suroviny pocházejí z CHKO Železné hory.

Železnohorská medovina se vyrábí tradiční osvědčenou technologií – medovina vyráběná „za tepla“ s přidáním ušlechtilých kultur kvasinek, a s následným kvašením při kontrolované teplotě. Po ukončení této fáze technologického procesu je medovina dochucena, dle tajného receptu, a stabilizována konzumním lihem.

Vařením (klasickým způsobem – med se vaří s vodou, dokud se tvoří pěna…), kvašením (nejprve tzv. bouřlivé kvašení, poté dokvašení) technologický proces končí zráním (zhruba 4 měsíce), dochucením a finálním plnění do spotřebitelských obalů.

Ocenění

Železnohorská medovina získala řadu ocenění – mezi jinými také MLS pardubického kraje v roce 2007. Tyto výsledky znamenají ocenění specifické chuti a vůně tradiční Železnohorské medoviny.

Další ocenění si Železnohorská medovina odnesla z důvodů splnění podmínek stanovených pro výrobu a distribuci regionálních produktů.

Třetí místo si medovina vysoutěžila na základě hodnocení laické komise, která hodnotila všechny vzorky přihlášené do soutěže.

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...