Meruňková medovina ještě není vyzrálý nápoj, proto její divokost neberte na lehkou váhu. Skladujte ji v lednici a vypijte nejpozději do týdne od doručení. Ideální je dát si celou lahvinku rovnou ten večer, kdy ji otevřete. Jeden či dva pohárky můžete v ledničce skladovat nejpozději do druhého dne. Divokou medovinu nedoporučujeme ohřívat.
Chuť rozloupnuté meruňky a peckovitost na jazyku
Pokud holdujete nápojům, jejichž chuť má určitý vývoj, bude pro vás meruňková medovina úžasným experimentem. Naložili jsme do ní totiž meruňky včetně pecek. Když k ní poprvé přivoníte, určitě to poznáte – vůně peckovitého ovoce se nedá s ničím splést, až lehce v pozadí ucítíte samotné meruňky. Při prvním ochutnání vás čeká chuť rozloupnuté meruňky, která se na jazyku promění v peckovitost. Svěží meruňky podpořené medem dodávají nápoji sladkou chuť, kterou nabourává hořkost pecek.
Divoká meruňková medovina – limitovaná edice, pleva
Když je chuť experimentovat...
Nápad na meruňkovou medovinu se zrodil už během léta, které bylo letos na meruňky na jižní Moravě obzvláště štědré. Milan Pleva navíc rád zkouší různé ovoce, aby přišel na to, které se do medovin hodí nejlépe. Meruňky vybrané pro tuto limitovanou edici byly kyselejší a pevnější. Měkké a přezrálé kousky zpracovala paní Plevová do kompotů. Sladkost tohoto ovoce podpořil květový med z Potštejna. Po vykvašení nás všechny medovina překvapila poměrně neobvyklou barvou – na bílém pozadí úplně prosvítala barva letních meruněk. Takhle sytě barevnou medovinu jsme snad ještě neměli.
Po ohřátí vynikne ovocná chuť
Meruňkovou medovinu doporučujeme popíjet spíše mírně zahřátou. Díky této úpravě vynikne její ovocná a zároveň jemná chuť čerstvých meruněk. Zahřátí zároveň lehce potlačí peckovitost, která by nemusela vyhovovat všem degustátorům. Mírné zahřátí zároveň zbaví medovinu alkoholové vůně i štiplavosti alkoholu, zůstane lahodná ovocná a plná chuť. Tato medově oranžová medovina si rozhodně zaslouží vaši pozornost.