Kompletní výsledky soutěže Medovina roku 2017

Kompletní výsledky soutěže Medovina roku 2017

Celostátní soutěž tradičních medovin proběhla v květnu 2017 v Brně. Naší soutěže se mohli účastnit pouze výrobci, kteří vyrábějí medovinu z tradičních surovin, tedy BEZ náhražek (cukr, líh, aromata, barviva).

Šampion výstavy

Klasická medovina ze Zahrádky u Tomíků (č.vz. 9) byla vybrána hodnotitely jako nejlepší medovina soutěže.

1. Klasická medovina „přírodní“

medovina je kvašená pouze z vody a medu, bez přídavku dalších složek

Poř. Číslo vz. Výrobce Název vzorku Výroba Ročník % alk.
Š-1 9 Roman Macholda Medovina - Zahrádka u Tomíků V 2016 15,0
2 3 Josef Gabriel Medovina ze včelařství Gabriel ZS 2012 14,3
3 4 Josef Tobolka Medovina Zlatá V 2015 15,0
4 2 Jiří Sláma Staročeská medovina - Original NV 2015 13,2
5 6 Martin Paleček Medovina přírodní V 2016 12,0
6 7 Miroslav Zelený Přibyslavská medovina - Luční ZS 2014 11,6
7 8 Petr Novák Přírodní medovina přímo od včelaře NV 2015 12,0
8 12 Helmut Herman Medovina      
9 11 Roman Zapletal Královská medovina   2016 12,0
10 5 Karel Slach Domácí přírodní medovina V 2014 10,0
11 1 Hana Jarošová Medovíno Klasik ZS 2016 12,6
12 10 Tomáš Vorlíček Medovina ZS 2015 12,0

2. Klasická medovina „přírodní“ - jednodruhová

medovina je kvašená pouze z vody a druhového medu, bez přídavku dalších složek

Poř. Číslo vz. Výrobce Název vzorku Výroba Ročník % alk.
1 17 Miroslav Zelený Přibyslavská medovina - Lesní ZS 2013 13,5
2 20 Mohelník Jiří Medovina - lipová ZS 2014 14,0
3 18 Miroslav Zelený Přibyslavská medovina - Jarní ZS 2013 11,5
4 16 Milan Pleva Medovina z lesního medu ZS 2015 14,8
5 21 Vítězslav Krejča Hrádecká medovina 2 – (medovicová) V 2016 12,0
6 14 Jakub Marák Přírodní medovina z Beskyd - lipová ZS 2016 14,6
7 19 Miroslav Zelený Přibyslavská medovina - Letní ZS 2013 13,5
8 22 Vítězslav Krejča Hrádecká medovina 1 – (slunečnicová) V 2016 12,0
9 15 Milan Pleva Medovina z lipového medu ZS 2015 14,0
10 13 Ing. Tomáš Golský Lipová medovina ZS 2015 15,0

3. Ovocná medovina - melomela

medovina je kvašená pouze z vody, medu, ovocné šťávy, s možností přídavku bylin a koření

Poř. Číslo vz. Výrobce Název vzorku Výroba Ročník % alk.
1 29 Pavel Veverka Vilíkova vášeň – višňová V 2016 12,0
2 30 Kliment Alois Medovina s jablečným moštem ZS 2015  
3 26 Tomáš Vorlíček Clara – s ovocnou šťávou vinné révy ZS 2015 14,0
4 25 Pavel Kouba Medovina – rybízová šťáva ZS 2014 14,0
5 28 Vítězslav Krejča Hrádecký cyser 2 - jablečný mošt ZS 2016 12,0
6 24 Milan Pleva Medovina s jostou ZS 2011 11,5
7 27 Vítězslav Krejča Hrádecký cyser 1 - jablečný mošt ZS 2015 12,0
8 23 Milan Pleva Medovina s rybízem - červený ZS 2009 11,8

4. Kořeněno-bylinková medovina - metheglin

medovina je kvašená pouze z vody a medu s přídavkem bylin a koření

Poř. Číslo vz. Výrobce Název vzorku Výroba Ročník % alk.
1 58 Vladimír Slanař Luženská medovina - jemná ZS 2015 11,2
2 60 Dana Veverková Medovina kořeněná V 2016  
3 43 Miroslav Věříš Přírodní zlatá medovina V 2016 12,0
4 69 Tomáš Majkus Jemná medovina      
5 39 Josef Hanuška Domácí jemná medovina V 2015 12,0
6 48 Stanislav Kubálek Medovina světlá kořeněná V 2016 12,0
7 31 Antonín Snášel Domácí kořeněná medovina V 2016 11,5
8 42 Marcel Třasoň Medovina přírodní s vanilkou ZS 2015 13,5
9 46 Petr Michalík Medovina kořeněná sladká V 2016 13,0
10 70 Jiří Sláma Staročeská medovina NV 2014 13,1
11 40 Josef Chlup Domácí bylinná jemná medovina V 2015 12,0
12 56 Vladimír Slanař Luženská medovina - sváteční ZS 2015 11,2
13 35 Jaroslav Kopal (Kitl) Kitl Medovina ZS 2016 12,3
14 47 Roman Macholda Medovina růžová V 2016 15,0
15 52 Stanislav Kubálek Medovina tmavá kořeněná V 2015 15,0
16 64 Aleš Rohler Bylinná hořká medovina   2014  
17 62 Kajetán Pometlo Medovina kořeněná   2016  
18 38 Josef Hanuška Domácí jemná medovina V 2016 12,0
19 51 Stanislav Kubálek Medovina tmavá kořeněná V 2016 13,0
20 57 Vladimír Slanař Luženská medovina - hradní ZS 2015 11,2
21 36 Jiří Sláma Medovina z Vysočiny - original NV 2016 13,0
22 45 Pavel Kouba Medovina ZS 2014 14,0
23 50 Stanislav Kubálek Medovina světlá kořeněná V 2014 14,0
24 67 Božena Smékalová Medovina hořká      
25 53 Tomáš Kazda Domácí jemná medovina V 2016 12,0
26 49 Stanislav Kubálek Medovina světlá kořeněná V 2015 14,0
27 37 Josef Hanuška Domácí jemná medovina V 2013 14,0
28 61 Kajetán Pometlo Medovina kořeněná      
29 68 Jan Pálka Ořechová medovina      
30 34 Ing. Tomáš Golský Litevská – bezová medovina NV 2014 13,0
31 66 Pavel Palach Mandlová medovina      
32 63 Jaroslav Berdych Medovina klasická   2012  
33 55 Václav Ulčák Kozlovská bylinná medovina V 2015 15,0
34 44 Mohelník Jiří Medovina - jemně chmelená V 2013 14,0
35 59 Petr Nasadil Medovina kořeněná      
36 65 Vítězslav Šauer Medovina bylinná      
37 33 Hana Jarošová Medovíno zázvor - lemon grass ZS 2016 13,2
38 32 Hana Jarošová Medovíno Sladové ZS 2016 14,6
39 54 Tomáš Solný Staročeská medovina NV 2015 14,5
40 41 Josef Tobolka Medovina Bezinková V 2015 15,0

Tučně zvýrazněné medoviny je možné zakoupit u nás.

Hodnotící komise:

  • pro kategorie 1,2,3 - Bronislav Tomka (SK), Dušan Škubák (SK), Lubomír Sláma, Aleš Svojanovský
  • pro kategorii 4 – Petr Nasadil, Dana Veverková, Libor Habarta, Tomáš Zahradil

Garanti soutěže

Marek Linger – Včelařská výstava, Jiří Pouček – Muzeum medoviny

Legenda: Výrobní postup: ZS = výroba za studena (do 40°C) / NV = nevařená (ohřev nad 40°C) / V = vařená

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...